Veilig werken in Brabant? Dit moet je weten!

Veilig werken in Brabant? Dit moet je weten!

Noord-Brabant is koploper in de sectoren industrie en landbouw. In vrijwel alle andere sectoren staat de provincie in de top 3. Heel bekend is het haven- en industriegebied Moerdijk waar men gespecialiseerd is in chemische- en zware industrie. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee, al dan niet veroorzaakt door menselijk falen. In 2011 was er nog een grote brand bij Chemie-Pack in het havengebied die een enorme rookontwikkeling tot gevolg had. Zulke gebeurtenissen benadrukken nog maar eens het belang van veilig en gezond werken op de werkvloer. Hebben medewerkers de cursus BHV goed doorlopen, dan weten zij snel en juist te handelen wanneer zich een noodsituatie voordoet. Zoals contacten leggen met de juiste hulpdiensten en het reanimeren van collega’s die bij het ongeval betrokken zijn.

BHV verplicht binnen bedrijven

Juist dit snelle reageren in een noodsituatie redt levens. Elke seconde telt. Je bent als leidinggevende verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen een bedrijf en dus het aanspreekpunt. Ook wanneer achteraf dingen totaal verkeerd zijn aangepakt omdat mensen niet goed getraind zijn. Zorg er daarom snel voor dat er voldoende collega’s zijn die een cursus BHV Tilburg hebben gevolgd en een certificaat hebben. Het is namelijk verplicht om aanwezige BHV’ers in je organisatie paraat te hebben voor als het onverhoopt een keer misgaat. Niemand weet wat de dag van morgen gaat brengen. Waar mensen werken worden soms fouten gemaakt. Meerdere BHV Tilburg trainingen mogelijk

Geen bedrijf is natuurlijk hetzelfde. Kijk daarom ook naar aanvullende trainingen die misschien op je onderneming van toepassing zijn, bijvoorbeeld:

·         Ploegleider BHV, waarbij je verantwoordelijk bent voor een team BHV’ers.

·         Hoofd BHV Operationeel, als je je graag bezighoudt met BHV beleid.

·         Reanimatietraining, gericht op reanimeren en het gebruik van AED’s.

·         Ontruimingsoefeningen, als er brand uitbreekt of chemische stoffen zijn vrijgekomen.

Welke mensen in je organisatie zijn het beste geschikt voor aanvullende veiligheidstaken? Kunnen zij samenwerken als het moet? Dit zijn vragen die tijdens de BHV training aan bod komen.

Wat heeft jouw organisatie nodig qua bedrijfshulpverlening?

Natuurlijk zijn er nog veel meer cursussen en trainingen te volgen op het gebied van BHV. Veilig werken vraagt van de ene organisatie om meer aanpassingen dan de andere. Niet alleen qua werkomstandigheden, maar ook als het gaat om bewustwording onder je personeel. Expertise komt niet aanwaaien. Vraag advies aan een erkende BHV specialist en breng daarbij je bedrijf in kaart. Dan krijg je snel duidelijkheid wat voor jouw organisatie van toepassing is. Veiligheid staat voorop. Preventief handelen is de eerste stap.