Bij het beveiligen van een bedrijf, organisatie of zakelijk pand zijn beveiligingscamera’s essentieel. Ze zorgen voor een actieve beveiliging van uw goederen, producten en bedrijfsinventaris. Beveiligingscamera’s zijn vaak het startpunt van een goede pandbeveiliging. Naast bijvoorbeeld bewegingssensoren en toegangssystemen, is de camera buiten het eerste wat een potentiële inbreker ziet en afschrikt. Toch zien we vaak dat er fouten worden gemaakt bij het gebruik en de installatie van beveiligingscamera’s. Om te voorkomen dat uw bedrijf wellicht dezelfde fouten maakt, hebben we de 5 meest gemaakte fouten op een rijtje gezet.
Slechte beeldkwaliteit
Beveiligingscamera’s zijn vaak een redelijke investering, zeker bij een groter bedrijf of groter bedrijfspand. Daarom is het verleidelijk om te kiezen voor een goedkopere camera of minder camera’s. Dat laatste betekent automatisch dat een andere camera een groter gebied in beeld moet brengen. Echter, hoe verder een beveiligingscamera van het gewenste gebied is afgesteld hoe minder scherp de beelden zullen zijn. Mocht er een inbraak zijn geweest en het kenteken van een vluchtvoertuig is door slechte beeldkwaliteit niet leesbaar, hebben de beveiligingscamera’s eigenlijk geen nut. Kies daarom altijd voor hoge kwaliteit camera’s, zoals de IP camera Hikvision en Dahua; kwaliteit producten met een hoge resolutie en dus een goed beeldkwaliteit.
Verkeerde hoek ingesteld
Na de installatie van de beveiligingscamera’s dienen deze nog verder afgesteld en ingesteld te worden. Hoewel het beveiligen van bijvoorbeeld een toegangspoort of deur logisch is, is het verstandig met de eerder genoemde fout ook rekening te houden met de vluchtroutes die een inbreker zal nemen. Een auto of scooter wordt niet tegen de deur aan gezet, maar iets verder weg aan de toegangsweg bijvoorbeeld. Houd hier dus goed rekening mee met het instellen van de beveiligingshoeken van de camera’s.
Onzichtbare beveiliging
In films en series is vaak te zien hoe eenvoudig een beveiligingscamera wordt uitgeschakeld. Bijvoorbeeld door een draadje door te knippen of de camera te hacken. Hoewel inbrekers nog steeds makkelijk de camera kunnen zwart spuiten met een verfbus, is het daarom zaak om zowel zichtbare als onzichtbare beveiligingscamera’s op te hangen. Dit laatste wordt helaas vaak vergeten. Plaats beveiligingscamera’s op de meest logische plekken die inbrekers ook zullen zoeken en zorg voor onzichtbare camera’s die moeilijk te detecteren zijn. Zo zal een inbreker de logische beveiligingscamera’s uitschakelen en zich veilig wanen, waarna uw onzichtbare camera’s nog steeds voor het gewenste beeldmateriaal zorgen.