In de huidige digitale wereld is alles met elkaar verbonden, van klantgegevens en financiële administratie tot operationele systemen en zorgdata. Maar wat gebeurt er als die omgeving plotseling uitvalt door een cyberaanval, menselijke fout, natuurramp of stroomstoring? Zonder goed doordacht disaster recovery plan kan zo’n scenario grote gevolgen hebben. Met deze 5 stappen legt u een solide basis voor continuïteit en weerbaarheid.
Wat is disaster recovery?
Disaster recovery is het vangnet van uw IT-omgeving. Het is een plan en een set oplossingen die ervoor zorgen dat uw bedrijf snel weer verder kan als er iets misgaat. U kunt het zien als een noodplan voor uw digitale systemen. Met disaster recovery zorgt u ervoor dat:
- Uw belangrijke data veilig wordt opgeslagen en terug te halen is
- Uw systemen snel weer draaien, zodat de impact op uw werk minimaal is
- Uw organisatie ook tijdens een crisis overzicht en controle houdt
Hieronder leest u hoe u een waterdicht disaster recovery plan opstelt.
1. Breng uw kritische systemen en processen in kaart
De eerste stap in een effectief disaster recovery plan is het identificeren van de bedrijfskritische systemen. Welke applicaties en data zijn essentieel voor uw dagelijkse operatie? Wat mag geen seconde stilvallen? Door dit helder te krijgen, kunt u de prioriteiten bepalen en een plan maken dat aansluit bij uw organisatie.
2. Bepaal de RTO en RPO per systeem
Twee belangrijke begrippen binnen disaster recovery zijn Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO). De RTO geeft aan hoe snel een systeem weer operationeel moet zijn, terwijl de RPO bepaalt hoeveel dataverlies acceptabel is. Door deze doelen per applicatie of proces vast te stellen, kunt u gerichter maatregelen nemen.
3. Schakel een professional in voor de juiste inrichting
Disaster recovery is maatwerk. Een ervaren partner helpt u met het kiezen van passende oplossingen op basis van uw behoeften en risico’s. Denk aan realtime datareplicatie, back-ups op externe locaties of failover-oplossingen in de cloud. Met hun expertise voorkomt u kostbare fouten en tijdverlies.
4. Test en actualiseer uw plan regelmatig
Een goed plan is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch getest. Door regelmatig tests en simulaties uit te voeren, weet u zeker dat het plan in de praktijk werkt. Een IT-professional kan u helpen met het opzetten en begeleiden van deze tests en het bijsturen waar nodig.
5. Zorg voor duidelijke rollen en communicatie
Wie doet wat als er iets misgaat? In stressvolle situaties is heldere communicatie cruciaal. Wijs daarom verantwoordelijkheden toe en stel een crisisteam samen. Uw IT-partner kan u ondersteunen met draaiboeken, notificatiesystemen en directe ondersteuning tijdens incidenten.
Voorkom verrassingen, zet disaster recovery in
Een waterdicht disaster recovery plan opstellen doet u niet alleen. Door samen te werken met een specialist vergroot u de weerbaarheid van uw organisatie en voorkomt u onnodige risico’s. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.